Az ÖnTudat Életmód Blog Weboldala


 

R e c e p t e k

 

Az oldalon található receptek között kedvére bogarászhat a vegetáriánus életmódot folytató éppúgy, mint a hagyományos konyhát előnyben részesítő, egyaránt. Lehetséges, hogy e bevezetőt olvasva egy páran felkapják a fejüket. Hogy fér meg az egészséges életmód - amivel ez az oldal foglalkozik - a hagyományos konyhával?
 
Először is tisztázzuk: mi is az az egészséges életmód? Hiába törjük a fejünket frappáns, korrekt és komplett megfogalmazáson, mindenre kiterjedő, és minden téren érvényes választ nem fogunk tudni adni erre a kérdésre. Vannak, akik "erre" az életformára esküsznek, míg mások teljesen bizonyosak benne, hogy "az" az életforma a teljesen megfelelő az egészségmegőrzés, illetve a betegségmegelőzés szempontjából. Megemlíthetjük itt a Schobert Norbi-féle életmódot, de ott túl sok a méreganyag (lásd: mesterséges édesítőszerek); a vegetáriánus életmód különböző fajtáit, de a húst teljes mértékben nélkülöző táplálkozás nem mindenkinél "válik be"; a nyers diétát - amikor az ember főzés nélkül fogyasztja a zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, növényi csírákat, olajos magvakat - de ez a táplálkozási mód sem mindenkinek hoz "hasznot": míg a diétát kipróbálók közül sokan dicsérik, megnövekedett energiáról, szebb bőrről, jobb emésztésről stb. számolnak be, addig a másik tábor éhségről, fázékonyságról, valamint a diéta során fellépő vitamin- és ásványianyag hiányról panaszkodik. Nem folytatom a különböző diéták, táplálkozási (vagy, ha úgy tetszik élet)módok felsorolását, mert lehetetlen lenne mindet számba venni. Azt sem akarom sugallni, hogy ezek a módszerek mind rosszak. Nem erről van szó. Csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy minden ember más, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, ebből pedig az következik, hogy ami az egyiknek jó és áldásos, az a másiknak jobb esetben haszontalan, rosszabb esetben veszélyes, vagy akár életveszélyes is lehet.
Gondoljunk csak bele! Mit látunk, ha megvizsgáljuk a századelőn élt dédapáink, ükapáink táplálkozási szokásait, életvitelüket? Hajnalban keltek, felhajtották a kis kupica, jóféle házipálinkát, megették a maguk 30 deka szalonnáját reggelire, de megették hozzá azt a két, jó nagy fej vöröshagymát, fokhagymát is, amely köztudottan - többek között - értisztító és koleszterincsökkentő hatású, kimentek a földekre dolgozni (testmozgás), majd vacsora után, a tyúkokkal nyugovóra tértek. Meddig éltek ők, az őseink? Bizony, bizony: 80-90 éves korukig.
S mindezt azért, mert ösztönösen úgy táplálkoztak, hogy a "negatív" és a "pozitív" (hatású) élelmiszerek kiegyenlítődjenek, nem használtak mindenféle vegyszerekkel teli tisztálkodó- és tisztítószereket, tiszta levegőt lélegeztek be, és még sorolhatnám a különbséget a régi világ és a mi, mai világunk között.
Éppen ezért ez az oldal a hangsúlyt a vegyszermentes, természetes életmódra fekteti, és nem köteleződik el egyetlen táplálkozási irányzat mellett sem. (A finomított cukor fogyasztását természetesen mi is elítéljük, és minden adandó alkalommal felhívjuk a figyelmet a cukor káros hatásaira.)
 
S hogy kinek mi az egészséges, kinek mi válik kedvére és egészségére, döntse el a kedves Olvasó!
 

A receptek között jó böngészést, az elkészített ételekhez jó étvágyat kívánunk!


Receptek

Ebben a szekcióban nem található cikk.