Az ÖnTudat Életmód Blog Weboldala


Túró házilag

2012.10.18 22:27

A friss, házi tejet leöntjük aludni. (Házi tej híján minél magasabb zsírtartalmú, zacskós tejet válasszunk!) Én bögrékben tárolom, csészealjakkal lefedve, jól bebugyolálva konyharuhákba, takaróba. Két nap múlva leszedhetjük a tetején képződött zsíros réteget. Ez a tejföl. A tejföl aladt maradt aludtejet óvatosan lábasba öntjük, és melegítjük, de vigyázunk rá, nehogy felforrjon. Néha-néha óvatosan megkeverjük. Kb. fél óra elteltével szűrőt teszünk egy edény fölé, a szűrőbe tiszta, vegyszermaradványoktól mentes konyharuhát terítünk, és apránként, lassan beleöntjük a lábas tartalmát. Ami az edénybe csöpög, az a savó, a szűrőben (konyharuhában) pedig benne marad a túró.

4 liter tejből kb. 1 dl tejföl, és 30-50 dkg túró lesz.

—————

Vissza