Az ÖnTudat Életmód Blog Weboldala


Joghurt házilag

2012.10.18 14:47

Hozzávalók:

2 liter tej (házi, ennek hiányában minél magasabb zsírtartalmú, zacskós tej)
1 kis doboz joghurt (élőflórás!)

Elkészítés:

A tejet beleöntjük egy lehetőleg kizárólag erre a célra fenntartott, előzőleg hideg vízzel kiöblített lábasba, majd lassú tűzön felforraljuk. A hideg vizes öblítésre azért van szükség, hogy ne égjen oda a tej. (Tehát, a vizes lábasba öntjük a tejet!)
Egy kicsit hagyjuk, hadd forrjon, de ne hagyjuk magára, mert könnyen kifuthat. Pár perc forralás után zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk kb. 40-45 fokosra lehűlni. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha épp, hogy bele tudunk nyúlni a lábasba anélkül, hogy megégetnénk az ujjunkat.
Ha a tej kihűlt, beleteszünk 4 evőkanálnyit (ez pontosan egy kis doboz) az élőflórás joghurtból, alaposan elkeverjük (habverőt is használhatunk a művelethez), majd az előzőleg alaposan kiöblített, száraz(!) befőttesüvegekbe töltjük, az üvegek tetejét lezárjuk. A befőttesüvegeket jól bebugyoláljuk - akár több réteg plédbe, konyharuhába, az a lényeg, hogy jó melegben legyen - és 24 órára félretesszük. A 24 óra leteltével kicsomagoljuk, megkóstoljuk (előfordulhat, hogy akár a tej, akár a joghurt nem volt megfelelő minőségű, ilyenkor sajnos újra kell kezdenünk az egészet - de ez azért nem jellemző), és ha ízlelőbimbóink elégedettek a végeredménnyel, az üvegeket visszazárva, hűtőbe tesszük az elkészült házi joghurtunkat.

Lehet ízesíteni mézzel, müzlivel, gyümölcsdarabokkal, lekvárral, de natúr fogyasztva is nagyon finom. Főzésnél, tejföl helyett kiválóan használható.

Aki sikeresen vette az akadályokat, és ezen felbuzdulva már a második adag gyártását tervezgeti, az tegyen félre 4 evőkanálnyit (lehet egy picit több is) a remekműből, hogy a következő adag tejet már saját joghurttal olthassa be.

—————

Vissza